Bekijk alle projecten

Rijnbrink bibliotheken in actie voor Oekraïne

In Nederland komen steeds meer vluchtelingen vanuit Oekraïne bescherming zoeken. Zij worden opgevangen in noodopvangcentra, waar ook veel vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan verblijven. Omdat bibliotheken midden in de samenleving staan, vervullen zij een maatschappelijke rol en helpen ze waar nodig graag door middel van taal, boeken en andere (sociale) middelen. Wat kunnen bibliotheken in dit vraagstuk betekenen?

Thema
  • Cultuur
Rol
  • Communicado
  • Onderzoeker
Wat kunnen ze betekenen voor de vluchtelingen die korte of langere tijd in Nederland verblijven? Wat kunnen ze doen om de gebeurtenissen te duiden voor iedereen in Nederland? En hoe kan Rijnbrink andere bibliotheken helpen binnen dit urgente vraagstuk?

Met deze vragen gingen medewerkers van Rijnbrink voortvarend aan de slag. Ze verkenden mogelijkheden, handreikingen en opties om bibliotheken te ondersteunen. Er worden al mooie stappen gezet, maar er is nú slagkracht nodig. Daarom heeft Rijnbrink Jonge Honden ingeschakeld voor een extra boost.

Bijdragen aan een urgent vraagstuk door het ophalen van behoeften

Enerzijds onderzocht Jonge Honden de behoefte van de bibliotheken waarmee en waarvoor Rijnbrink werkt. Dit deden we onder andere door het afnemen van interviews.

Anderzijds zochten we oplossingen voor communicatievraagstukken. Denk hierbij aan het creëren van draagvlak voor dit vraagstuk onder partners, het verzamelen van ondersteunende tools en het onder de aandacht brengen hiervan. We schreven artikelen voor op de webpagina en voor in de nieuwsbrieven.

Zo hielpen we Rijnbrink bij het betrekken en ondersteunen van de bibliotheken.

Even sparren of eerst een bakkie?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.