Wat reverse mentoring kan betekenen voor jouw organisatie
Deze methode begon ooit als een manier voor jongeren om de oudere generatie te ondersteunen bij alle ins en outs van de digitale doos die we dagelijks gebruiken. Ondertussen gaat het echter een stuk verder dan je baas leren hoe je een PDF opent en wordt reverse mentoring toegepast op een verscheidenheid aan onderwerpen zoals de generationele kloof, de organisatiecultuur en diversiteit en inclusie. De oudere medewerker mag dan meer ervaring en kennis van de organisatie hebben, maar bij een jongere medewerker staan daar vaak weer andere kwaliteiten tegenover. De omgekeerde rolverdeling is misschien even wennen maar reverse mentoring programma’s kunnen ontzettend veel voordelen hebben voor organisaties. Zo blijkt uit onder andere onderzoek van Harvard Business Review dat reverse mentoring kan leiden tot een hogere retentiegraad van medewerkers, meer onderling vertrouwen en het bevorderen van de diversiteit en inclusie binnen de organisatie.
In de meest brede zin zorgt een reverse mentoring programma ervoor dat de informatiestroom niet alleen maar één kant opgaat. Wanneer een senior actief vraagt om de input van een junior, en deze ook serieus meeneemt, ontstaat er een cultuur van transparantie en openheid. Op zijn beurt zorgt dit er weer voor dat jonge medewerkers zich meer gehoord voelen en ook eerder geneigd zijn om bij een organisatie te blijven. Bovendien is de ervaring van een senior een mes dat snijdt aan twee kanten. De senior mag dan wel veel kennis meebrengen maar tegelijkertijd kan een lange tijd ergens meedraaien ook leiden tot een bepaalde vanzelfsprekendheid met als gevolg vastgeroeste denkpatronen en blinde vlekken. De jongere medewerker staat vaak nog met één been buiten de organisatie en heeft hier minder last van. Met zijn eigen persoonlijke ervaringen kan de junior mogelijk een nieuw perspectief bieden waardoor de blinde vlekken in de organisatie plots zichtbaar worden.
Tot slot hoeft reverse mentoring zich niet alleen te richten op een junior en senior. Een mentor kan gezocht worden op veel verschillende eigenschappen zoals leeftijd maar ook sociaal-culturele achtergrond, gender, arbeidsvermogen of neurodiversiteit. De samenleving verandert ongelooflijk snel en er is sprake van steeds meer diversiteit op de werkvloer. Helaas loopt de verandering aan de top van bedrijven achter op de samenleving. Een paar jaar terug was er nog veel commotie toen bleek dat er bij de beursgenoteerde bedrijven in Nederland meer ceo’s met de naam Peter zaten dan vrouwelijke ceo’s. Dat er ondertussen evenveel vrouwen als Peters zijn is hoogstens een pyrrusoverwinning. In 2022 was namelijk nog 93% van de ceo’s van beursgenoteerde bedrijven een (veelal) witte man. Ook dit heeft blinde vlekken tot gevolg. Reverse mentoring gaat dit probleem natuurlijk niet in zijn eentje oplossen. Toch zou het al een stap in de goede richting zijn als alle Peters een reverse mentor zouden nemen met een andere leeftijd, sociaal-culturele achtergrond of gender.
Kortom, reverse mentoring kan veel betekenen voor een organisatie. Een goed mentorprogramma bevordert het de openheid en het onderlinge vertrouwen waardoor medewerkers zich meer thuis voelen en minder snel geneigd zijn te vertrekken. Bovendien daagt de methode je uit om vastgeroeste denkpatronen en blinde vlekken onder ogen te komen. Wel is het van belang dat een reverse mentoring programma goed doordacht wordt opgezet. Zo moet er worden nagedacht over het vinden van een goede match, moet je weten welke vragen je met het mentorprogramma wil beantwoorden, moeten beide partijen
toegewijd zijn en moet van tevoren open gesproken zijn over mogelijke twijfels of angsten.
Heb je meer vragen over wat reverse mentoring kan betekenen voor jouw organisatie? Of wil je binnen jouw organisatie een reverse mentoring programma opzetten? Neem dan gerust een keer contact op!