Bekijk alle trainingen

Impact maken

  • Publieke sector
  • Organisatietheorie
  • Bestuurlijke vraagstukken

Is het voor jou en je team soms zoeken hoe je in een publieke organisatie impact kan maken? Deze training helpt je daarbij. Wij maken je wegwijs in je rol, je organisatie, en de context waarin je werkt. Zo hopen we je werk betekenisvoller én leuker te maken.

Waarom deze training?

We zien velen om ons heen die moeite hebben met de complexiteit en lengte van projecten en processen in publieke organisaties. Het kan dan lijken alsof echte impact uitblijft. Wij geloven erin dat als je doorhebt hoe de publieke sector in elkaar steekt, het leuker en makkelijker wordt om zelf in die sector het verschil te maken.

Dat doen we door je mee te nemen in de publieke delta, onze metafoor om de gang van zaken in een publieke organisatie te begrijpen. Net als in een rivierdelta kent een publieke organisatie een vertrekpunt, een hoofdrichting, en allerlei vertakkingen die van de route afwijken en die de hoofdrichting beïnvloeden.

In de training bespreken we hoe die publieke delta er voor jou uit ziet. We maken een kaart van je eigen rol in de organisatie waarvoor je werkt, en de rol van die organisatie in de maatschappij. We staan stil bij de ontwikkeling van de publieke sector en van jouw organisatie vanaf de oerknal (of de schepping) tot nu. Tot slot nemen we een kijkje in de toekomst van de publieke sector. Zo weet je beter hoe jij impact kan blijven maken, terwijl de wereld om je werk heen iedere dag verandert.

Training impact maken

Programma

De training is modulair en bestaat uit drie onderdelen. Bij een groep deelnemers met veel werkervaring raden we aan het eerste deel over te slaan. Bij een groep deelnemers met minder werkervaring, raden we aan het laatste deel achterwege te laten, of te bewaren voor een later moment.

Deel 1: de atlas van je werk
Wat is een publieke organisatie en wat maakt een publieke organisatie ‘publiek’? Dat bespreken we, waarna we je eigen rol en plek binnen jouw organisatie in kaart brengen. Die kaart breiden we uit door ook de rol en plek van de organisatie in de maatschappij daaraan toe te voegen.

Deel 2: het kompas van je organisatie
In het tweede deel leggen we uit hoe de overheid zich vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld. We bespreken de ontwikkeling van de overheid van een bureaucratie naar een bedrijf (New Public Management), en van een bedrijf naar een netwerkorganisatie. We laten je zien hoe alle drie de bestuursstijlen nog steeds overal in de organisatie terug te vinden zijn, en kijken samen welke stijl in jouw organisatie dominant is.

Deel 3: de telescoop voor je eigen impact
In het derde en laatste deel kijken we naar de toekomst van jouw organisatie en de publieke sector. Wat wordt de volgende bestuursstijl? Welke kant gaat de organisatie op? Tot slot bespreken we welke maatschappelijke ontwikkelingen in de komende jaren van invloed gaan zijn op jouw rol en organisatie. Zo word je je bewust van het verleden, heden en de toekomst van je rol, je organisatie, en de publieke sector. Wij geloven dat dit bewustzijn je helpt om impact te blijven maken in de altijd meanderende publieke delta.Training Impact maken

Praktisch

De standaard training duurt ongeveer 3,5 uur. Deze training bestaat uit twee van de drie onderdelen. In overleg kiezen we welke opzet van de training voor jou, je team en/of je organisatie het meest relevant is. Graag komen wij bij jouw organisatie langs. We hebben alleen een geschikte groepsruimte en een scherm met HDMI-aansluiting nodig. Laptops blijven de hele training dicht.

Wat kost dat?

Een incompany training kost €1780 (maximaal 12 deelnemers). Bij meer dan 12 deelnemers schakelen wij een extra trainer in en zijn de kosten €2314.

 

Enthousiast geworden?

Deze training verzorgen we incompany, maar het is ook mogelijk om individueel deel te nemen. Vul het contactformulier onderaan de pagina in voor meer informatie.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over deze training:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.