Bekijk alle projecten

Projectleider voor een Leven Lang Ontwikkelen bij LLO-Katalysator

Binnen het Nationaal Groeifonds LLO-Katalysator wordt gewerkt aan een stevige infrastructuur waarin leren en ontwikkelen voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend zijn. Vooral na het initiële onderwijs. Twee Jonge Honden, Floris en Brian, zijn als projectleider aan de slag bij de LLO-Katalysator om deze missie in de praktijk te brengen.

Thema
  • Onderwijs
Rol
  • Ontwerper
  • Projectmanager
Floris werkt aan bouwsteen 1. Met een sociaal-maatschappelijk ontwerptraject brengt hij de skills van de toekomst in kaart. Welke vaardigheden worden in de toekomst belangrijk? En hoe zorgen we dat onderwijs en bedrijfsleven daar samen op voorsorteren?

Het ontwerptraject is begonnen met een systeemanalyse. Daarin keek Floris naar welke variabelen nodig zijn om kennis over op te doen, om zo inzicht te kunnen geven in de skills van de toekomst. Denk aan het gedrag van mensen rond leven lang ontwikkelen, en wet- en regelgeving in relatie tot de arbeidsmarkt. Brede onderwerpen, en juist daarom werkt Floris vanuit een ontwerpgerichte aanpak. Zo kan een concrete stap worden gezet.

Brian en Floris stimuleren de leercultuur, elk met hun eigen aanpak

Floris zet een iteratief proces op volgens de Design-Thinking-methodiek. Het einddoel is het opleveren van een instrument dat de skills van de toekomst in kaart kan brengen. Met dat instrument kan de LLO-Katalysator beter inschatten hoe het gat tussen onderwijs en arbeidsmarkt er in de toekomst uit zal zien.

Binnen dit traject draaien tien pilots die allemaal een deel van de puzzel oplossen. Een voorbeeld van een pilot is het uitzetten van onderzoek naar de invloed van wet- en regelgeving op de arbeidsmarkt. Floris zette hiervoor de uitvraag en de aanbesteding op. Samen vormen deze pilots een waardevol leerproces waarmee zo goed mogelijk een effectief instrument wordt ontwikkeld.

 

Netwerkaanpak voor het stimuleren van leercultuur

Brian werkt aan bouwsteen 4. Die bouwsteen is gericht op het stimuleren van een sterke leercultuur binnen het mkb. Zijn focus ligt op het opschalen van initiatieven waarin bekostigd onderwijs zélf het voortouw neemt in het aanjagen van leren op de werkvloer.

De eerste stap in het beantwoorden van die vraag, is het zichtbaar maken en versterken van de rol van onderwijsinstellingen. Brian doet dit door kennis te verzamelen, aan elkaar te verbinden en verder te verspreiden.

In de praktijk is dit in meerdere delen uitgewerkt. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de Bibliotheek Leercultuur, een online verzameling van praktische kennis, tools en inzichten uit de afgelopen tien jaar. Tijdens de eerste editie van de Expeditie Leercultuur in 2024, legde hij de basis voor een actief netwerk van onderwijsinitiatieven, die samen met bedrijven werken aan een leercultuur op de werkvloer. De Expeditie Leercultuur bracht de mensen achter deze initiatieven samen, om zo van elkaar te kunnen leren.

Deze community wordt verder vormgegeven via het innovatiebudget Leercultuur. Dit budget kunnen onderwijsinstellingen aanvragen om vernieuwende samenwerkingen met het bedrijfsleven op ze zetten. Brian bedacht de regeling, zette de regeling op en begeleidt het beoordelingproces.

Tot slot organiseert de LLO-Katalysator in samenwerking met SER, ministerie van SZW en Katapult een Roadshow Leercultuur: zes werkbezoeken bij mkb-ondernemers die laten zien hoe zij dagelijks werk maken van leren op de werkvloer. Dit brengt inspirerende voorbeelden onder de aandacht en bouwt verder aan bewustwording én beweging.

 

Resultaat

Meer mensen stimuleren om zich te blijven ontwikkelen, en het bekostigd onderwijs een centrale rol geven in dit continuüm van leren. Samen brengen Floris en Brian Leven Lang Ontwikkelen een stap dichter bij de praktijk van alledag.

Voor Floris is dit een toekomstbestendig product dat duidelijk maakt welke vaardigheden in de toekomst nodig zijn. Met daarbij inzicht in hoe die aangeleerd of versterkt kunnen worden. Voor Brian is dit een sterkere relatie tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven, zodat onderwijs een meer centrale rol krijgt in de ontwikkeling van het vakmanschap van te toekomst.

Zo brengen Floris en Brian beweging in dit complexe vraagstuk.