Kennisateliers Blik op de Bodem

Verstedelijking zonder de bodem serieus te nemen gaat niet langer. Een vitale ondergrond is onmisbaar voor een toekomstbestendige aanpak van de verstedelijkingsopgave. Tijdens de kennisateliers Blik op de Bodem delen we de gezamenlijke inzichten die tijdens het programma Bouwen vanuit de Bodem zijn opgedaan.

Deelnemers aan het werk tijdens een workshop op het kennisatelier blik op de bodem

Waarom kennisateliers?

Het programma Bouwen vanuit de Bodem van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie brengt ruimtelijk ontwerpers, beleidsmakers en deskundigen bij elkaar om de relatie tussen de onder- en bovengrond te herstellen. Met de kennisateliers die Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert brengen we verschillende mensen uit het veld in contact met elkaar. We onderzoeken gezamenlijk oplossingsrichtingen voor de uitdagingen waar we voor staan en inspireren we met verhalen van de projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

Kennisatelier 1: de integrale blik (1 februari) VOL

Kennisatelier 2: de beleidsmatige blik (4 april) VOL

Kennisatelier 3: de immateriële blik (13 juni) INSCHRIJVINGEN OPEN
Vaak kijken we naar de bodem als dienend voor wat we willen bereiken. Hoe kunnen we de bodem inzetten om voedsel te produceren, warme op te slaan of onze gebouwen overeind te houden? De immateriële rol betreft de intrinsieke waarde van het leven met en op de bodem en de verhalen die de bodem vertelt.

Om de bodem meer centraal te stellen in ruimtelijke ontwerpopgaven is het volgens ons belangrijk om deze intrinsieke rol centraal te stellen in het ontwerpproces. Maar hoe doen we dat? Hoe geven we de bodem een stem? Samen met ontwerpers, bouwers, bodemdeskundigen of beleidsmakers onderzoeken we de immateriële rol van de bodem onderzoeken tijdens dit kennisatelier.

Kennisatelier 3: de immateriële blik

Het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor het derde kennisatelier – de immateriële blik op 13 juni via het formulier onderaan de pagina.

Wat kan je verwachten?

  • Twee inspirerende presentaties van projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.
  • Een inspiratiesessie van de makers van de documentaire Onder het Maaiveld over hun maakproces.
  • Verdiepende gesprekken met andere deelnemers gericht op het delen van kennis en ervaringen.
  • Netwerkmogelijkheden met experts en collega’s binnen het veld.

De praktische info op een rij:
Datum: Donderdag 13 juni, 15:00 – 17:00
Locatie: Berlijnplein, Utrecht
Deelname is gratis

Inspiratiesessie van de makers van de succesvolle documentaire “Onder het Maaiveld”
Ontdek het unieke maakproces en leer hoe zij de ongeziene en fascinerende ondergrondse wereld in de bioscoop tot leven hebben gebracht. Hoe visualiseer je de verborgen lagen onder onze voeten die de basis vormen van ons bestaan op aarde? En welk geluid past bij de enorm rijke biodiversiteit van het bodemleven? Laat je inspireren door hun creatieve aanpak en krijg een kijkje achter de schermen van deze indrukwekkende productie.

Aarden in nieuwe wijken – And The People
De bodem bevindt zich onder onze voeten, bij elke stap maken we contact, maar hoe vaak staan we echt in verbinding? De ondergrond: een stabiele basis, maar we zien haar niet, we horen haar niet. Een barrière die wordt uitvergroot in de bebouwde omgeving, want zij die hun handen vies maken op het land en in de natuur, voelen, proeven en ruiken haar wel. Wat kunnen we doen, maken, organiseren, cultiveren om de verbinding op te zoeken, en onze relatie met de bodem te versterken? En wat doen we al?

Delta Werkers & BIO BOUWERS – Studio Ester van de Wiel en Studio Joost Adriaanse
-rif -bouw -plaats verkent betrokkenheid als nieuwe bouwfilosofie. 
Hoe kunnen we leren te leven van, met en in de Delta? Hoe wordt de Delta een coproductie van mens en niet-mens? Hoe ontstaat er een nieuwe bouwfilosofie uit de samenwerking van ontwerper en ecoloog, mosselvisser en mosselrif? Kan de intergetijde-bodem ons inspireren tot een cultuur van dynamiek en co-bewegen die resoneert op micro, meso en macro schaal? We formuleren een antwoord door eco-sociaal te werken in het intergetijdengebied en te bewegen van verdediging naar samenwerking.

In-situ en hands-on werken brengt niet alleen verschillende mensen waardevol samen, het maakt ook de verbondenheid van die mensen en niet-mensen ervaarbaar. Onze proeven schetsen een toekomst met eco-sociaal handelingsperspectief in een Dynamische Delta Cultuur. We verkennen anti-erosie-werk als coproductie en hybride tussen werk, productie, recreatie en natuurherstel. Delta Bezoekers, Bewoners en Werkers zijn geen gebruikers, maar co-producent en mede vormgever van de Delta Biotoop. Een essentiële stap naar het samen leren anders te kijken, en anders om te gaan met onze leefomgeving. Resoneren met de grondtonen van de Delta!

Geef je nu op via het contactformulier onderaan deze pagina.

Jonge honden werken onder andere samen met:

  • Logo van adviesbureau Jonge Honden

Meld je aan voor het eerstvolgende kennistatelier

Aanmelden kennisatelier 3: de immateriële blik

Via dit formulier meld je je aan voor het derde en laatste kennisatelier: de immateriële blik op 13 juni. Let op: wegens grote interesse en beperkte plaatsen is je deelname pas definitief als deze door ons is bevestigd.
Naam(Vereist)
Laat hier je motivatie voor deelname achter. Er zijn beperkte plekken voor het kennisatelier. Wanneer er meer vraag is dan plek maken we een selectie op basis van motivatie, organisatie en rol.