Een blijvend succes maken van hybride werken

Sinds 2020 staats het kantoorleven op z'n kop. Waar de ene collega het liefst blijft thuiswerken, staat de ander te popelen om weer terug te mogen naar de kantoortuin. Hoe maak je van deze nieuwe vorm van werken een blijvend succes?

Hybride samenwerken vraagt om een gesprek over thema’s als verbondenheid, kennisdeling en leren en ontwikkelen.

Werkritmes liggen sinds het begin van de coronacrisis overhoop. Het thuiswerken kreeg een vlucht en is -wat veel collega’s betreft- een blijvertje. Hoe pas je jouw organisatiecultuur hierop aan? Hoe geef je leiding aan een team dat niet allemaal in hetzelfde kantoorpand zit? Hoe behoud je de trots op de organisatie en de verbinding met het team op de lange termijn? Welke nieuwe rituelen zijn nodig met deze nieuwe vorm van werken?

Hybride werken vraagt dus om meer dan alleen een gesprek over praktische vaardigheden. Het vraagt om een gesprek over dieperliggende thema’s als verbondenheid, kennisdeling en leren en ontwikkelen. Het vraagt om een gesprek 0ver de waarden en normen binnen een team. Het gaat over luisteren, naar iedereen zijn voorkeuren.

Jonge Honden schreef voor het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties een pleidooi over hybride werken, maar ook waarom we vooral weer naar kantoor moeten gaan: thuis is de koffie goed, maar op kantoor is hij beter.

Adviesbureau Jonge Honden Utrecht
Eefke met eigen geschreven artikel over Hybride werken

We laten zien dat hybride werken leuk is én bij elke collega kan passen op zijn of haar eigen manier.

Wij helpen organisaties op weg in deze nieuwe vorm van werken. Dit doen we door praktische handvatten te bieden voor hetgeen waar de organisatie tegenaan loopt. Dit kan zijn in de vorm van een praktische training of workshop, maar ook bijvoorbeeld door middel van coaching of het organiseren van teamsessies.

In groepsverband en op individueel niveau gaan we in gesprek om de verschillende behoeftes boven tafel te krijgen. Op basis van deze inzichten komen we tot een nieuwe werkwijze, die past bij de organisatie én de behoeftes van het team. Het versterkt de motivatie, de onderlinge verbinding en de trots op de organisatie. We zorgen voor heldere afspraken, waar iedereen wat aan heeft, maar bovenal laten we de organisatie en het team inzien dat hybride werken leuk is en bij elke collega op zijn of haar eigen manier kan passen.
Jonge Honden: Hybride Werken

"Jonge Honden heeft ons geholpen om inzichten te krijgen in waar het team staat met de opgave die ontstaat door hybride te gaan werken. Ze hebben het team fantastisch gefaciliteerd in het proces met een enthousiasmerende open houding. Ook de scherpte in vragen en de zorgvuldige voorbereiding hebben bijgedragen om inzicht te krijgen in elkaars belangen en hoe we elkaar in het team kunnen ondersteunen."

Sven Gruters - Teammanager ProRail

Ook aan de slag met hybride werken? We maken graag vrijblijvend kennis!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.