Ondernemerschap vanuit de blauwe bril – interview met teamondernemers Marjolein en Pepijn

Jong ondernemerschap, altijd in ontwikkeling, zaken bekijken vanuit ‘de blauwe bril’ en een schatkist aan ervaringen. Dat somt de ondernemersperiode van Marjolein en Pepijn binnen Jonge Honden zo ongeveer op. De tweezijn in 2019 gestart met ondernemen en geven vanaf 1 juli 2024 het stokje door aan de nieuwe mede-eigenaren binnen het collectief. Benieuwd naar hun ervaringen als ondernemer binnen een platte organisatie met jonge medewerkers? Lees dan hieronder hun verhaal.

Waarom zijn jullie begonnen met ondernemen en waarom bij Jonge Honden?

Waarom zijn jullie begonnen met ondernemen en waarom bij Jonge Honden? 
Pepijn: Voor mij begon de droom om te ondernemen al in mijn jeugd. Dat kwam door de ondernemersgeest binnen mijn familie. Later heb ik een master ondernemerschap gedaan, wat mijn interesse verder aanwakkerde. Toen ik bij Jonge Honden de kans kreeg, was de keuze snel gemaakt. Binnen Jonge Honden zijn er eigenlijk vier manieren om te ondernemen. Wat wij hebben gedaan, is een team overnemen van de eigenaren die weggingen. Daarnaast kun je een nieuw team starten, als freelancer aan de slag en dan hebben nog het Lab, een samenwerking gericht op het ontwerpen van jonge hondse producten zonder personeel. Dat is wat ons uniek maakt ten opzichte van andere bedrijven en bureaus. Dat je als jong professional de mogelijkheid krijgt om je eigen bedrijf binnen een collectief te runnen. Want bij ons krijg je daadwerkelijk eigenaarschap en alle zeggenschap is in handen van de huidige generatie. Dat zie je nergens anders.

Marjolein: Mijn drive voor ondernemerschap begon toen ik als jonge hond in loondienst merkte dat sommige dingen nog beter konden bij Jonge Honden, in mijn ogen kon er nog een professionaliseringsslag worden gemaakt. Ondernemerschap geeft je de tijd en invloed om die veranderingen door te voeren. Ik merkte bij Pepijn hetzelfde en zo zijn we uiteindelijk gevormd tot een ondernemers duo. Daarnaast is het mijn droom om ooit een eigen gezinshuis te starten. Omdat dit ook een vorm van ondernemerschap is, wilde ik graag inzicht krijgen in alles wat er komt kijken bij het runnen van een eigen bedrijf.

Wat vinden jullie het leukste aan ondernemen?
Pepijn: Wat ik het meest waardeer aan ondernemen is de vrijheid en de noodzaak om zelf na te denken over allerlei zaken die op je pad komen. Het is uitdagend maar ook zeer leerzaam, omdat je gedwongen wordt om zelf oplossingen te vinden in plaats van altijd terug te vallen op anderen.

Marjolein: Voor mij is de variatie in het werk een van de grootste pluspunten. Geen enkele dag is hetzelfde en dat houdt het spannend. Het leuke bij Jonge Honden is dat je naast het ondernemen ook zelf vaak klussen blijft doen. Twee dagen per week runnen we het bedrijf en de andere drie dagen werken we bij onze opdrachtgevers. Deze combinatie vind ik erg leuk!

Wat was jullie grootste uitdaging tijdens het ondernemerschap en hoe hebben jullie dit aangepakt?

Wat was jullie grootste uitdaging tijdens het ondernemerschap en hoe hebben jullie dit
aangepakt?
Marjolein: De grootste uitdaging voor mij is het tijdelijke karakter van Jonge Honden. Je bent drie jaar jonge hond in loondienst en daarna nog maximaal vier jaar ondernemer. Hoewel dit ook leuk is, betekent het dat je vaak nieuwe mensen aan het inwerken bent. We hebben dit aangepakt door taken te delegeren en andere teamleden te betrekken bij het inwerkproces.

Pepijn: Voor mij was de coronaperiode een grote uitdaging. Hoewel we financieel geen grote problemen hadden, hinderde het onze groeiambities. We konden moeilijk nieuwe mensen aannemen omdat opdrachtgevers terughoudender waren. Dat was frustrerend, maar het heeft ons wel geleerd flexibel te zijn en onze strategie aan te passen. Om goed met deze crisis om te gaan hebben we contact gehad met (oud)ondernemers. Het was erg waardevol om van hun ervaringen te leren. We hebben hun lessons learned meegenomen in onze strategie.

Wat zijn enkele waardevolle lessen die jullie tijdens het ondernemen hebben geleerd?
Marjolein: Voor mij is een van de belangrijkste lessen geweest om altijd te zeggen wat je voelt, denkt en ziet. Het is goed om zacht op de persoon te zijn maar hard op de inhoud. Dit voorkomt dat kleine irritaties zich opstapelen en zorgt voor een open en eerlijke communicatie.

Pepijn: Ik heb geleerd dat ik het ondernemerschap fantastisch vind, maar dat het vaak betekent dat je alles doet, van HR tot dagelijkse opdrachten bij je opdrachtgever. Op termijn wil ik me meer focussen op specifieke onderdelen van het ondernemerschap, in plaats van altijd alles zelf te moeten doen.

Wat zijn enkele van de hoogtepunten uit jullie tijd als ondernemers bij Jonge Honden?
Marjolein: De sociale activiteiten springen er echt uit. Denk aan wintersportreizen en uitjes naar onder andere de Champagnestreek. Deze momenten buiten werk om versterken de band en dragen bij aan een hechte groep. Dat zorgt voor een erg fijne werksfeer.

Pepijn: Ja voor mij zeker hetzelfde. Deze uitjes dragen niet alleen bij aan het plezier, maar ook aan het vertrouwen binnen het team. Het zijn waardevolle momenten waarop je elkaar beter leert kennen en een sterke vertrouwensband opbouwt.

Hoe heeft het team zich ontwikkeld sinds jullie het hebben overgenomen?
Marjolein: Het is moeilijk om teams te vergelijken omdat ze steeds uit andere mensen bestaan. Wat wel is veranderd, is de zakelijke blik die we hebben toegevoegd, de ‘blauwe bril’ zoals we die noemen. Dit betekent dat we meer aandacht hebben voor de zakelijke kant van het bedrijf, iets wat we belangrijk vonden om te introduceren.

Pepijn: Deze zakelijke blik heeft ons geholpen om beter over geld en efficiëntie te praten, iets wat binnen Jonge Honden soms lastig was. We hebben dit in ons team geïntegreerd en zien nu dat veel ondernemers deze mindset hebben overgenomen. Dat heeft bijgedragen aan de groei en professionalisering van Jonge Honden.

Wat zouden jullie aanraden aan net startende ondernemers?
Pepijn: Wees flexibel en bereid om je strategie aan te passen aan veranderende omstandigheden. Blijf nieuwsgierig en zoek altijd naar manieren om jezelf en je team te verbeteren.

Marjolein: Delegeer taken en betrek teamleden bij verschillende processen. Dat is niet alleen efficiënter, vaak vinden medewerkers dat ook heel leuk! En neem op tijd rust, zodat je veerkracht altijd is aangevuld. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt.

Wat gaan jullie het meest missen nu jullie stoppen met het ondernemerschap binnen Jonge Honden?

Wat gaan jullie het meest missen nu jullie stoppen met het ondernemerschap binnen Jonge
Honden?
Marjolein: Ik ga vooral de Jonge Honden-vrijdagen missen, het collectief en de gezelligheid. De kennisuitwisseling en de verschillende perspectieven binnen het team zijn echt uniek.

Pepijn: Voor mij zal het dagelijks fietsen naar het kantoor en de fijne werksfeer die we samen hebben gecreëerd iets zijn wat ik erg ga missen. Het gevoel van een hechte groep waarmee je samen een bedrijf runt is heel bijzonder.

Hebben jullie nog toekomstplannen voor ondernemerschap?
Pepijn: Zeker weten. Ik wil graag blijven ondernemen, hoewel ik nu eerst wat rust wil nemen. Ik heb veel ideeën, zoals het ontwikkelen van content met OostenrijkTV of het verder uitbouwen van onze tinyhouse TED. Het ondernemerschap blijft kriebelen.

Marjolein: Ik sta ook open voor nieuwe ondernemende uitdagingen, hoewel ik nog niet precies weet wat dat zal zijn. Nu eerst mijn klussen bij de KNVB en COC afmaken en daarna rust!

Tot slot, hebben jullie nog een boodschap voor de lezers of iets dat jullie willen toevoegen?
Marjolein: Ik wil benadrukken hoe waardevol het is om open en eerlijk te zijn over je eigen ontwikkeling en uitdagingen. Dat heeft ons erg geholpen in onze samenwerking en persoonlijke groei. Dat heeft denk ik wel heel erg geholpen, dat je die kant van elkaar kent. Zo zijn we niet alleen compagnons, maar ook goede vrienden geworden. Misschien is dat ook wel een groot onderdeel van de succesfactor van ons bedrijf, dat het deels gewoon echt persoonlijk en mensgericht is. En dat mensen het daarom waarschijnlijk ook leuk vinden om net even wat harder te lopen, dan bij een ander bedrijf in loondienst.

Pepijn: Ja daar sluit ik me bij aan. Dat heeft dus niet altijd met puur het zakelijke aspect te maken. Daarnaast wordt het stukje eigenaarschap en ondernemerschap echt gestimuleerd. Dat is iets waar we nu zelf al in geloven, maar ook na deze periode zullen meenemen.